- Toerski uitrusting
- Rugzakken & Tassen
- Basics
- Freeride ski uitrusting
- Lawine uitrusting
- Reizen & Outdoor
- Klimuitrusting & Boulderuitrusting
- Trailrunning uitrusting
- Fiets uitrusting
- Licht & Elektronica
- Langlauf uitrusting
- Sneeuwschoenen & Sleeën
- Alpinisme & IJsklimmen
- Splitboard uitrusting
- Yoga & Training
- Klettersteig uitrusting
- Telemark uitrusting
- Rolski\'s
Korte inleiding: Waarvoor dienen harschijzers?
Afhankelijk van het seizoen en de routekeuze kunnen harschijzers je helpen om uitdagende situaties iets gemakkelijker te maken. Wanneer de sneeuw zo hard bevroren of ijzig is dat je met stijgvellen alleen niet genoeg grip hebt tijdens de klim, komen harschijzers van pas.
Harschijzers worden afhankelijk van de fabrikant, op verschillende manieren aan de binding bevestigd. Bij elke stap drukken de metalen tanden zich in de sneeuw, waardoor je zowel zijwaarts als vooral naar achteren meer grip hebt en minder snel wegglijdt. Dit zorgt er echter ook voor dat je tijdens het lopen meer wrijving ondervindt en een meer stampende loopstijl hebt.
Welke harschijzer maat heb ik nodig?
Voor de meest gangbare fabrikanten geldt hetzelfde principe: er zijn harschijzers in verschillende maten voor uiteenlopende ski-breedtes. Idealiter is het harschijzer slechts net iets breder dan de ski. Een te smal harschijzer past niet op de ski, terwijl een te breed model het hanteren moeilijker maakt.
Voordelen & nadelen van populaire fabrikanten
Er zijn net zo veel verschillende modellen toerski bindingen als er modellen harschijzers zijn. Sommige zijn onderling compatibel, terwijl bij andere enkel het originele harschijzer past. Probeer de montage altijd eerst thuis uit voordat je gaat toerskiën.
Dynafit is een van de meest populaire merken als het gaat om Pin-bindingen. De bijpassende harschijzers zijn zeer licht, en kunnen via een kleine brug van de zijkant worden ingeschoven. Het gebruik is eenvoudig en de grip van de harschijzers is uitstekend. Er zijn verschillende breedtes beschikbaar (elk met een andere kleur) en ook een lichtere Speed-versie. De Dynafit harschijzers zijn deels compatibel met andere bindingen, zoals ATK-bindingen.
- Voordelen: compatibel met veel andere bindingstypes, lichtgewicht, betrouwbaar, eenvoudig in gebruik
- Nadelen: minder grip in de hoogste klimstand
Fritschi is van oudsher bekend vanwege de framebindingen, maar biedt de laatste jaren ook pinbindingen aan. Voor beide types zijn er specifieke harschijzer-modellen. Een bijzonder voordeel van de framebindingen is dat de harschijzers vooraf gemonteerd kunnen worden en ingeklapt kunnen worden. Zo belemmeren ze je niet tijdens het lopen. Bij ijzige stukken kun je ze eenvoudig uitklappen voor extra grip.
- Voordelen: inklapfunctie bij framebindingen, goede werking ook met klimstand actief
- Nadelen: niet compatibel met andere bindingen
G3-bindingen worden de laatste jaren steeds populairder op de Europese markt. In principe zijn er speciale harschijzers nodig voor deze bindingen, maar deze kunnen met een adapter compatibel worden gemaakt met andere bindingen.
- Voordelen: met adapter compatibel met bijna elke binding, goede grip, eenvoudig in gebruik
- Nadelen: adapter noodzakelijk
ATK heeft een bijzondere positie op de markt en is minder bekend. Sommige van de bindingsmodellen, die zijn geoptimaliseerd voor races, zijn niet geschikt voor harschijzers en vereisen een adapter. De meeste modellen zijn echter compatibel met de Dynafit harschijzers.
- Voordeel: deels compatibel met Dynafit, eenvoudig in gebruik
- Nadeel: soms is een adapter nodig