- Reizen & Outdoor
- Rugzakken & Tassen
- Licht & Elektronica
- Basics
- Trailrunning uitrusting
- Klimuitrusting & Boulderuitrusting
- Fiets uitrusting
- Klettersteig uitrusting
- Alpinisme & IJsklimmen
- Yoga & Training
- Toerski uitrusting
- Freeride ski uitrusting
- Lawine uitrusting
- Langlauf uitrusting
- Sneeuwschoenen & Sleeën
- Splitboard uitrusting
- Telemark uitrusting
- Rolski\'s
De juiste tent voor je outdoor avonturen
Of je nu een tent zoekt voor 2, 4 of 6 personen, waterdicht, opblaasbaar of budgetvriendelijk: een goede tent moet aan veel eisen voldoen. Voordat je een nieuwe tent aanschaft, is het verstandig om na te denken over wat je belangrijk vindt. Stel jezelf de vraag: Wie gebruikt de tent, waarvoor wordt deze gebruikt en in welke omstandigheden wil je erin slapen?
Klein of groot: wie slaapt er in de tent?
Gezien het enorme aanbod aan tenten is het handig om te weten voor hoeveel personen de tent bedoeld is.
Kleine tenten voor 1 tot 3 personen
Ben je alleen op pad en wil je vooral licht reizen? Dan is een 1-persoonstent de ideale keuze. Deze neemt weinig ruimte in beslag, zowel in je bagage als op de camping, en is meestal snel en eenvoudig op te zetten. Kleine groepen van twee tot drie personen kunnen het beste kijken naar 2-persoons- of 3-persoonstenten. Maar niet alleen het aantal personen is belangrijk bij het kopen van een tent, ook je lichaamslengte speelt een rol. Ben je twee meter lang of heb je veel ruimte nodig? Houd daar dan rekening mee. Kijk altijd naar de exacte afmetingen van de tent: een lichte 2-persoonstent blijkt vaak net groot genoeg voor een stelletje, maar als je wat meer bagage mee hebt is een 3 persoons tent al snel handiger.
Grote tenten voor 4 tot 8 personen
Ga je met een groep op pad? Dan kan het handig zijn om meerdere kleinere tenten, zoals twee 2-persoonstenten, mee te nemen in plaats van één grote tent. Dit geeft meer flexibiliteit en kan gunstiger zijn met het verdelen van het gewicht.
Familie- en campingtenten
Voor gezinsvakanties zijn familietenten ideaal. Deze bieden voldoende ruimte, vaak met aparte slaapcabines en een gemeenschappelijke leefruimte waar je bij slecht weer aan de kampeertafel kunt zitten, spelletjes kunt doen of kunt eten. Zo’n tent is perfect voor lange kampeertrips waarbij het gewicht minder belangrijk is, zoals autovakanties.
Voor welke activiteit heb je een tent nodig?
Het maakt een groot verschil of je een tent nodig hebt voor familiekamperen of voor trekking. Qua constructie, gewicht en pakformaat kun je hier totaal verschillende prioriteiten stellen. Ook het seizoen en de reisregio moet je bij de aankoop van een buitentent in overweging nemen.
Tenten voor trekking
Bij trekking zijn gewicht en pakformaat vaak de belangrijkste criteria, maar ook de constructie van de tent is van belang. Reis je bijvoorbeeld veel naar warme landen, dan stuit je vaak op harde, droge grond waar haringen moeilijk in te slaan zijn. In dat geval is een zelfstaande koepeltent ideaal. Binnenwerken van mesh zorgen voor een goede ventilatie en kunnen bij veel tenten ook los worden opgezet.
Voor trekkingtochten in het noorden moet de buitentent stevig staan in stormen en bestand zijn tegen zware regenval. De grond is er meestal zacht, waardoor haringen goed blijven zitten. Een tunneltent is hier een uitstekende keuze: deze biedt veel binnenruimte, is licht en snel op te zetten bij regen. Let op een buitentent die laag tot op de grond reikt en een goed afsluitbare binnentent voor extra bescherming tegen vocht en kou.
Wintervaste tenten: Geodeten en tunneltenten
Voor wintertochten zijn robuuste materialen en stabiliteit belangrijk, wintertenten zijn gemaakt van sterkere stoffen en hebben stevige stokken. Geodetische tenten zijn bestand tegen zware sneeuwbelasting en stormen. Tunneltenten met extra versteviging en sneeuwflappen om stuifsneeuw buiten te houden zijn een lichtere optie. Ventilatie is ook in de winter belangrijk, wel is het noodzakelijk dat de ventilatieopeningen afsluitbaar zijn, om de sneeuw buiten te houden.
Belangrijk: Je moet de tent ook met handschoenen eenvoudig kunnen opzetten (zoals ritsen en ventilatieopeningen). Grote voortenten (apsissen) zijn bij stormachtig weer onmisbaar om in te koken.
Tipi's & tarps: ultralichte tenten met een klein pakformaat
Wil je gewicht besparen, dan kun je kiezen voor ongebruikelijke constructies, zoals single-wall tenten, tipi’s of tarp-tenten. Deze tenten hebben veelal geen traditionele stokken, maar maken gebruik van je eigen trekkingstokken, en is er meestal geen binnentent. Deze minimalistische tenten zijn perfect voor ervaren trekkers tijdens uitdagende tochten.
Camping- en festival-tenten
Bij kamperen kun je wat betreft seizoen en regio soortgelijke overwegingen maken als bij trekking. Maar hier heb je vaak meer speelruimte in gewicht en pakformaat, omdat je meestal met de auto naar de camping reist.
Voor festivals, zomerkamperen of backpacken kun je met een eenvoudig koepeltent goed uit de voeten. Deze zijn snel op te zetten en budgetvriendelijk. Reis je met een camper, caravan of busje? Dan kun je je leefruimte uitbreiden met een voortent.
Waterkolom: wanneer is mijn tent waterdicht?
Eenvoudig gezegd geldt: hoe hoger de waterkolom, hoe beter. Maar dat is niet het hele verhaal. Materiaal wordt officieel waterdicht genoemd vanaf een waterkolom van 1.300 mm – en daaraan voldoet vrijwel elke tent.
In natte landen en op vochtige ondergronden is een hogere waterkolom echter aan te raden, vooral bij de tentbodem. Door hoge drukbelasting (bijvoorbeeld als je op je hurken zit) moet deze veel meer druk aan kunnen. Hiervoor kun je eventueel een grondzeil gebruiken. Voor de buitentent zijn lagere waarden meestal voldoende, omdat de belasting daar minder is.
Aanbevelingen voor waterkolomwaarden:
- Tentbodem: Voor langdurig betrouwbare tentbodems raden we minimaal 5.000 mm aan. Bij ultralichte tenten ligt dit vaak op 3.000 mm, als compromis tussen prestaties en gewicht.
- Buitentent: Voor de buitentent is een waterkolom van minimaal 3.000 mm doorgaans voldoende, zelfs bij wind en langdurige regen.
Bij Bergzeit vind je een breed assortiment tenten, van compacte trekkingtenten tot ruime familietenten. Kies uit topmerken zoals Vaude, MSR, Nordisk en Deuter, en bestel jouw ideale tent voor elke outdooractiviteit. Start je avontuur vandaag!