- Licht & Elektronica
- Rugzakken & Tassen
- Reizen & Outdoor
- Basics
- Trailrunning uitrusting
- Klimuitrusting & Boulderuitrusting
- Fiets uitrusting
- Klettersteig uitrusting
- Alpinisme & IJsklimmen
- Yoga & Training
- Toerski uitrusting
- Freeride ski uitrusting
- Lawine uitrusting
- Langlauf uitrusting
- Sneeuwschoenen & Sleeën
- Splitboard uitrusting
- Telemark uitrusting
- Rolski\'s
GPS Horloge: De Ultieme Gids voor Outdoor- en Sportgebruik
Wil je een GPS horloge kopen? Dan is het belangrijk om vooraf te bedenken voor welke activiteiten je het horloge gaat gebruiken. Ga je wandelen, wielrennen, hardlopen of doe je aan trailrunning? Elk type sport vraagt om specifieke functies. Daarnaast spelen persoonlijke voorkeuren een rol: sommige sporters geven de voorkeur aan een GPS horloge met kaartweergave, terwijl anderen vooral een lange batterijduur belangrijk vinden.
In dit artikel ontdek je welke GPS horloge het beste bij jouw sport en behoeften past!
GPS horloge voor mountainbike en wielrennen
Bij het fietsen hangt de keuze van je GPS horloge af van je discipline: mountainbiken of wielrennen. Afhankelijk hiervan kunnen je eisen aan het horloge verschillen. Voor mountainbikers is navigatie vaak het belangrijkst. Je kunt een GPX-track op het horloge laden en volgen, eventueel met gedetailleerde kaartweergave. Dankzij de zogenaamde 'broodkruimelnavigatie' kun je terugkeren naar het eerder opgeslagen startpunt, ideaal als je onbekende routes verkent. Functies zoals het tonen van een hoogteprofiel tijdens de rit zijn ook erg nuttig. Met alle gangbare GPS horloges kun je achteraf je gereden route analyseren.
Bij wielrennen is directe navigatie meestal minder belangrijk. Hier zoekt de wielrenner een betrouwbare trainingspartner om gereden ritten te analyseren, trainingsschema’s op te stellen en de voortgang te monitoren. Kies daarom een horloge dat compatibel is met externe sensoren, zoals een cadansmeter of vermogensmeter. Een hartslagband via ANT+ of Bluetooth biedt nauwkeurigere hartslagmetingen dan polsmeting.
GPS horloge voor wandelen en bergbeklimmen
Bij wandelen ligt de focus op navigatie en hoogtemeting. Een GPS horloge met gedetailleerde kaarten maakt navigeren eenvoudiger. Een barometrische hoogtemeter biedt je nauwkeurigere hoogte-informatie en geeft je ook informatie over de luchtdruk, oftewel het weer. Een elektronisch kompas is ook essentieel als je met een papieren kaart werkt.
Let op: tijdens meerdaagse (hutten-)tochten heb je zelden de mogelijkheid om de batterij op te laden. Daarom moet je wandel- of trekkinghorloge een batterijduur van 20 uur of meer hebben in GPS-modus. Garmin biedt modellen met zonne-energie, wat de batterijduur verlengt.
Ook bij bergbeklimmen ligt de focus op navigatie, hoogtemeting en een lange batterijduur. Aangezien je bij bergbeklimmen soms in contact komt met rotsen, moet je horloge robuust zijn en bij voorkeur beschikken over Power Glass of saffierglas. Zorg ervoor dat je het horloge ook met dikke handschoenen kunt bedienen als je het wilt gebruiken tijdens toerskiën of tochten in de sneeuw.
GPS horloge voor hardlopen en trailrunning
Ben je een hardloper of trailrunner? Dan hangt de keuze af van je trainingsintensiteit.
- Recreatieve hardloper: Loop je slechts af en toe bekende rondjes, dan zijn nauwkeurige navigatie en hoogtemeting minder belangrijk. Het registreren van je afgelegde route is echter onmisbaar. Je GPS horloge moet een hartslagmeter en stappenteller hebben. Zo kun je je prestaties later analyseren en je voortgang bijhouden. Een lange batterijduur of vooraf geïnstalleerde profielen zijn bij deze horloges minder van belang.
- Ambitieuze hardloper: Goede navigatie en vooraf geïnstalleerde profielen worden belangrijk als je je horloge wilt gebruiken voor training. Je hebt een betrouwbare trainingspartner nodig die je gegevens nauwkeurig vastlegt en je informatie geeft over je trainingsstatus. Zorg ervoor dat je een horloge kiest dat compatibel is met een externe hartslagband, omdat deze nauwkeuriger is dan polsmeting. Sommige multisporthorloges meten ook je zuurstofsaturatie, wat je waardevolle inzichten biedt in je trainingsniveau. Een slaapanalyse is bij dergelijke horloges vaak ook mogelijk.
- Trailrunning: Bij trailrunning zijn nauwkeurige barometrische hoogtemetingen noodzakelijk, omdat het terreinprofiel centraal staat. Je horloge moet niet alleen de geplande route tonen, maar ook het hoogteprofiel, zodat je je energie goed kunt verdelen.
GPS horloge voor triatlons en zwemmen
Als triatleet stel je vergelijkbare eisen aan je horloge als hardlopers of wielrenners. Er zijn al GPS-sporthorloges met vooraf geïnstalleerde profielen die je alle relevante gegevens tonen. Bovendien moet het horloge absoluut waterdicht zijn.
Welke functies zijn handig bij een GPS horloge?
Een goed GPS horloge moet ten minste de volgende functies hebben:
- Routeopname (voor trainingsanalyse)
- Navigatie via geladen GPX-tracks
- (Barometrische) hoogtemeting
- Hartslagmeting (pols of externe sensor)
- Batterijduur van minimaal 8 uur tijdens GPS-gebruik
- Vooraf geïnstalleerde profielen voor wandelen, fietsen, etc.
- Kompas
- Temperatuurmeting
- Stappenteller
- Functies zoals gemiddelde snelheid of gemiddelde hartslag
Afhankelijk van de sport kunnen deze extra functies nuttig zijn:
- Koppelen van externe sensoren via ANT+ of Bluetooth
- Kaartnavigatie (voor trekking & mountainbiken)
- Zuurstofsaturatiemeting (voor intensieve training)
- Muziek
- Lange batterijduur & solar charging (voor trekking & expedities)
- Waterdichtheid (minimaal 10 ATM, voor zwemmen & triathlons)
Garmin vs. Suunto: Welk GPS Horloge Kiezen?
De Amerikaanse fabrikant Garmin is bij velen bekend en ontwikkelt al sinds 1989 mobiele navigatieapparaten. De Finse fabrikant Suunto begon met het ontwikkelen van magnetische kompassen en staat tegenwoordig bekend om zijn duikinstrumenten en sporthorloges. Tegenwoordig zijn de verschillen tussen beide fabrikanten minimaal. De kwaliteit is vergelijkbaar, de navigatie even nauwkeurig en de bediening vrijwel gelijk.
Kleine verschillen worden zichtbaar wanneer je individuele GPS horloges vergelijkt. Uiteindelijk hangt de keuze af van je persoonlijke voorkeuren. Het grootste verschil tussen Garmin- en Suunto-horloges: de verbindingstechnologie met externe sensoren. Suunto gebruikt Bluetooth, terwijl Garmin het eigen ontwikkelde ANT+ gebruikt.
Zijn alle GPS horloges waterdicht?
In principe zijn alle horloges voor buitengebruik waterdicht. Een regenbui in de bergen zou geen probleem mogen zijn. Oudere modellen of enkele smartwatches zijn mogelijk slechts waterafstotend. Beoefen je sporten zoals zwemmen of triatlon, let er dan bij aankoop op dat het horloge een waterdichtheid van 10 ATM heeft.
Waterdichtheid per niveau:
✔ Regenbestendig (3 ATM) → Bestand tegen regen en spatten
- Zwembestendig (5 ATM) → Geschikt voor douchen en zwemmen
- Duikbestendig (10 ATM+) → Geschikt voor zwemmen, snorkelen en duiken
Veelgestelde vragen over GPS Horloges
Hoe werkt een GPS horloge?
In een GPS horloge zit een gelijknamige GPS-module die continu datapakketten ontvangt van satellieten. Aan de hand van de looptijd van deze pakketten berekent het horloge de afstand tot de satellieten. Om de positie in de driedimensionale ruimte te bepalen, zijn gegevens van minstens vier satellieten nodig.
Hoe nauwkeurig is een GPS horloge?
De nauwkeurigheid hangt af van het aantal satellieten. Hoe meer satellieten je horloge ontvangt, hoe nauwkeuriger de positiebepaling, die in het beste geval tot ongeveer een meter nauwkeurig is. Bij slecht ontvangst kan dit oplopen tot enkele meters.
Kan je met een GPS horloge bellen?
Om met een GPS horloge te kunnen bellen, moet het beschikken over een simkaartslot. De meeste huidige GPS horloges hebben dit echter niet, maar ze kunnen wel worden gekoppeld aan een smartphone.
Is elk GPS horloge compatibel met Strava of Runtastic?
Ja, over het algemeen zijn alle huidige horloges van bekende merken zoals Garmin, Suunto of Polar compatibel met Strava of Runtastic.
Conclusie: Welk GPS horloge moet je kiezen?
- Wandelen & Trekking → Lange batterijduur, navigatie & hoogtemeting
- Fietsen & Mountainbiken → Compatibiliteit met sensoren, route-analyse
- Hardlopen & Trailrunning → Trainingsanalyse, VO2-max, barometer
- Triathlon & Zwemmen → Minimaal 10 ATM waterdichtheid