- Lawine uitrusting
- Rugzakken & Tassen
- Basics
- Toerski uitrusting
- Freeride ski uitrusting
- Reizen & Outdoor
- Klimuitrusting & Boulderuitrusting
- Trailrunning uitrusting
- Fiets uitrusting
- Licht & Elektronica
- Langlauf uitrusting
- Sneeuwschoenen & Sleeën
- Alpinisme & IJsklimmen
- Splitboard uitrusting
- Yoga & Training
- Klettersteig uitrusting
- Telemark uitrusting
- Rolski\'s
Lawineschep: Onmisbaar voor noodsituaties in de sneeuw
Of je nu op skitour, ski-alpinetocht, freetouring of sneeuwschoenwandeling gaat, een lawine-nooduitrusting hoort altijd mee in je rugzak als je buiten de veilig geprepareerde pistes gaat. De lawineschep is, naast het lawinepiepsysteem en de lawinesonde, cruciaal voor een succesvolle reddingsactie, want in een noodsituatie zijn snelheid en precisie van levensbelang. Merken zoals Ortovox, Pieps, Mammut en BCA bieden hoogwaardige, robuuste lawinescheppen die veelzijdig inzetbaar zijn en zowel voor links- als rechtshandigen geschikt zijn.
Welke lawineschep voor welke toepassing?
Ultralichte lawinescheppen (lichter dan ongeveer 600 gram) zijn zeer minimalistisch uitgerust en in principe alleen zinvol voor training en wedstrijden onder lawineveilige omstandigheden op geprepareerde pistes. Alle andere lawinescheppen bieden aanzienlijk meer comfort, een hogere efficiëntie en nuttige extra functies, waardoor we ze zonder aarzeling aanbevelen voor alle toerskiërs. Belangrijke kenmerken zijn onder andere:
- De omschakeling naar de hoekmodus (veeg-/hakfunctie)
- De mogelijkheid om te bouwen tot een ijspickel
Een goed voorbeeld hiervan is de Ortovox Pro Alu III in combinatie met de Pocket Spike, die beide functies biedt.
Waar moet je op letten bij het kopen van een lawineschep?
Een lawineschep moet gemaakt zijn van licht, stabiel en breukvast materiaal. Aluminium voldoet aan deze eisen. We raden plastic lawinescheppen af, omdat dit materiaal bij lage temperaturen bros kan worden en kan breken. Bovendien veroudert plastic in de loop der tijd, wat leidt tot onvoorspelbare materiaalvermoeidheid. Sommige ultralichte scheppen bevatten onderdelen van carbon.
- Gewicht van lawinescheppen: Gemiddeld wegen aluminium scheppen ongeveer 600 tot 700 gram. Zeer grote, extreem robuuste en/of zeer uitgebreid uitgeruste modellen wegen niet meer dan 800 tot 900 gram. Onder de 600 gram zit je al in de ultralichte categorie van minimalistische wedstrijdscheppen.
- Pakmaat: Het schepblad en de steel van de schep kunnen eenvoudig zonder gereedschap worden gedemonteerd voor een kleine inpakmaat. Zo passen ze gemakkelijk in de toerskirugzak (bij voorkeur een skirugzak met een apart vak voor de nooduitrusting).
- Totale lengte: De totale lengte moet zo zijn dat je efficiënt en zonder veel inspanning kunt scheppen. Een uitschuifbare telescoopsteel zorgt voor de ideale hefboomverhouding voor iedereen. Specifieke modellen voor mannen of vrouwen bestaan niet. Lengtes van 80 tot 90 cm zijn aan te raden en veelvoorkomend; kortere lengtes zie je vooral bij ultralichte wedstrijdscheppen.
- Steel van de schep: In de meeste gevallen is de steel van de lawineschep uitschuifbaar als een telescoopsteel. Het in elkaar zetten moet snel, veilig en met handschoenen mogelijk zijn en de steel moet stabiel blijven, zelfs bij intensief gebruik. De steel heeft nooit een ronde doorsnede, maar is ovaal, driehoekig of rechthoekig met afgeronde randen voor een stabiele grip. Een ijsvrije anti-slip rubberen bekleding op de steel zorgt ook voor veilige bediening.
- Grootte van het schepblad: De grootte van het schepblad bepaalt hoeveel sneeuw je per schepbeweging kunt verplaatsen. Typische afmetingen zijn bijvoorbeeld 22 x 28 cm tot 25 x 30 cm, wat geschikt is voor vakken in skirugzakken en een sneeuwvolume van ongeveer 2,5 tot 3 liter kan verplaatsen.
- Handgreep: De meest voorkomende handgrepen zijn de T- en D-greep. Beide zijn gebruiksvriendelijk en maken het wisselen van grip mogelijk. De D-greep is vaak iets zwaarder, maar kan in sommige gevallen een stevigere grip bieden. Dit is echter vaak een persoonlijke voorkeur. Speciale greep varianten zoals de Y-greep (afgeleide of asymmetrische T-greep) of de slangvormige C-greep bieden extra functionaliteit.
Tip: Variaties in de handgreep kunnen helpen bij het flexibel wisselen van grip en/of het ombouwen van de schep voor de ruim- of hakfunctie. Bij teamwork, wanneer veel losse sneeuw moet worden verplaatst, kan het gebruik van de ruimfunctie door sommige teamleden de reddingsactie aanzienlijk versnellen. De ombouw kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door een tweede gat in het schepblad of een gebogen steel die gedraaid kan worden gemonteerd.