Express-set & klimsetjes voor beginners
Over het algemeen zijn brede express-sets met een polyamide sling en normale sluiting eenvoudig in gebruik en daarom ideaal voor beginners. Het is ideaal als de karabijnhaak die het touw vasthoudt is bevestigd met een fixeerelastiek en licht gebogen is. Dit vergemakkelijkt het inklippen van het klimtouw.Hoeveel express-sets heb je nodig?
Een express-set bestaande uit 15 eenheden, waarvan 10 in standaardlengte (10-13 cm) en vijf iets langere (18-22 cm), zou voldoende moeten zijn om een goede start te maken in routes van 10 tot 30 meter hoogte op rotsen.Express-slings: welke lengte heb ik nodig?
De express-sling bevindt zich tussen de karabijnhaak voor het touw en de karabijnhaak voor op de rots. Of je express-sets een lange of korte sling moeten hebben, hangt grotendeels af van de locatie. Hierbij zijn er twee belangrijke factoren die de keuze van de slinglengte beïnvloeden:- Rotsranden: Als de karabijnhaak voor het touw direct op een rotsrand ligt, moet je zeker een andere lengte van express-set uitproberen. Anders bestaat het risico dat de karabijnhaak breekt bij een zware belasting (bijvoorbeeld bij een val)!
- Loop van het touw: Als het touw sterk wordt geknikt door de gekoppelde express-sets, kan er aanzienlijke wrijving ontstaan die het klimmen aanzienlijk bemoeilijkt. Een dergelijk scenario komt vaak voor bij alpine klimmen of bij de overgang van verticaal naar steil overhangend klimmen. Lange slings kunnen de loop van het touw rechttrekken.
Express-sets voor alpine klimmen vs. sportklimmen
Welke vorm en welk materiaal het beste bij je passen als het gaat om express-sets, hangt uiteindelijk voornamelijk van jou af. Bij alpine klimmen speelt het gewicht een rol, daarom gebruiken alpine klimmers voornamelijk smalle express-sets met Dyneema slings en draadsluitingen. Vanwege hun slanke constructie zijn ze iets moeilijker in gebruik dan bredere, stijvere express-sets. Voor veilig en soepel gebruik raden we je daarom veel oefening en ervaring aan.
Tijdens het sportklimmen worden daarentegen vaak brede, stijve express-sets met polyamide slings en normale sluitingen gebruikt. Omdat de express-sets al mogen hangen voordat je aan een sportklimroute begint, hoef je ze niet per se aan je klimgordel te dragen. Het extra gewicht speelt dus geen rol, maar je kunt wel optimaal profiteren van de voordelen van bredere en daardoor gemakkelijker te bedienen express-sets.
Fine Tuning: Karabijnvormen en sluitingstypes
Steeds meer gevestigd is het express-set model met een "straight" (rechte) en een "bent" (gebogen) karabijnhaak (zie hierboven Black Diamond Nitron). De rechte karabijnhaak wordt altijd voor de boorhaak gebruikt. Zijn rechte vorm vergemakkelijkt het in- en vooral het uithangen van de express-set. De gebogen karabijnhaak aan het andere uiteinde van de set vergemakkelijkt het inhangen van het touw.
De volgende karabijnervormen en -eigenschappen zijn ook relevant bij het kopen van je express-sets en kunnen eenvoudig worden gefilterd via onze filter "Type":
- Keylock: Het sluitmechanisme van de sluiting maakt hier geen gebruik meer van het verouderde principe met de ""nose"", maar van het sleutel-slot principe. Dit voorkomt dat het touw verstrikt raakt in de ""karabijnneus"".
- Kabel-express: Zowel de rotskarabijnhaak als de touwkarabijnhaak van de express-set zijn voorzien van een draadsluiting. Een draadsluiting vermindert het risico dat de sluiting uit zichzelf opent wanneer de express-set tegen de achterkant van de rotswand slaat.
- Mixed-express: Hier is de rotskarabijnhaak voorzien van een normale sluiting en de touwkarabijnhaak van een draadsluiting. Een zeer populaire compromisoplossing, omdat het de voordelen van beide sluitingstypes combineert.
- Cliphulp: De cliphulp beschrijft een speciaal type express-set waarbij de sling verstijfd en extra lang is. Meestal is er aan het rotsuiteinde in plaats van een karabijnhaak een mechanisme bevestigd dat het inhangen op de boorhaak mogelijk maakt en daarna automatisch vergrendelt. Hierdoor kun je de volgende haak veel lager inhangen. Bijzonder handig wanneer je een moeilijke inhangpositie moet overwinnen en het risico op vallen wilt minimaliseren.
Express-slings vervangen of: hoe lang gaan express-sets mee?
Net als de meeste klimartikelen moet je ook express-sets regelmatig vervangen. Hoe vaak dit moet gebeuren, hangt voornamelijk af van de intensiteit van het gebruik. Kort gezegd: veel gebruikt, eerder vervangen! Een exacte richtlijn is moeilijk te geven, maar waar je altijd op moet letten, zijn de volgende tekenen van slijtage aan de onderdelen:Touwkarabiner
- Als je met je vinger over de binnenkant van de seilkarabiner gaat, voel je diepe en misschien zelfs scherpe randen.
- Karabiner is sterk versleten door het touw.
- Express viel van grote hoogte (> 5 meter) op een harde ondergrond (steen).
- Sluiting sluit niet meer volledig.
Express-set
- Sling heeft veel uitpuilende draadjes.
- Sling vertoont sneden of smeltsporen.
- Sling voelt ruw en pluizig aan.
Rotskarabiner
- Karabiner heeft diepe inkepingen aan de binnenkant.
Je kunt de onderdelen individueel vervangen of de hele set vervangen.
Ten laatste na 8 tot 10 jaar moet je je express-sets volledig vervangen. Zelfs bij sporadisch gebruik kunnen zonlicht en verontreiniging (bijvoorbeeld zand of nabijheid van zeewater) schade aanrichten aan de expressen.
Belangrijk: schade is niet altijd zichtbaar aan de buitenkant. Investeer liever op tijd in je veiligheid bij intensief gebruik! Let ook zeker op de specifieke instructies van de fabrikant die bij de aankoop van de expressslings worden geleverd.