-
Klimuitrusting & Boulderuitrusting
- Karabiners
- Klimsetjes
- Klimtouwen
- Klimgordels
- Slinges & Prusik
- Zekeringsapparaten
- Pofzakken
- Magnesium
- Klimhelmen
- Vingertraining
- Friends & Cams
- Crashpads & Bouldermatten
- Statische touwen
- Klimtraining
- Klimgrepen
- Borstels
- Touwzakken & Touwreinigers
- Katrollen
- Stijgklemmen
- Big Wall & accessoires
- Clams & Nuts
- Haken & Accessoires
- Slaghaken & Klimhamers
- Clipsticks
- Zekeringsbrillen
- Hooks, Cliffs, Copperheads
- Klim startpakket
- Handverzorging & Handcrème
- Tape
- Klimtouw accessoires
- Slacklines
- Slackline accessoires
- Rugzakken & Tassen
- Reizen & Outdoor
- Licht & Elektronica
- Basics
- Trailrunning uitrusting
- Fiets uitrusting
- Klettersteig uitrusting
- Alpinisme & IJsklimmen
- Yoga & Training
- Toerski uitrusting
- Freeride ski uitrusting
- Lawine uitrusting
- Langlauf uitrusting
- Sneeuwschoenen & Sleeën
- Splitboard uitrusting
- Telemark uitrusting
- Rolski\'s
Klimhelmen met MIPS: Waarom zijn ze belangrijk?
MIPS staat voor Multi-Directional Impact Protection System. Deze technologie vermindert het risico op letsel bij schuine impactkrachten op de klimhelm. Het systeem werkt door rotatiekrachten op te vangen via twee bewegende helmlagen. Mammut bracht met de Wall Rider MIPS de eerste klimhelm met MIPS-technologie op de markt.
Wat is een hybride klimhelm?
Hybride klimhelmen combineren de eigenschappen van harde schalen en schuimhelmen. De EPS-schuimlaag is hierbij extra beschermd door een harde schaal wat resulteert in een robuust, maar licht ontwerp. Een goed voorbeeld hiervan is de Edelrid Zodiac klimhelm.
Voor welke activiteiten zijn lichte klimhelmen geschikt?
Lichte klimhelmen zijn ideaal voor alpinisten en sportklimmers. Elk bespaard gram maakt het gemakkelijker om te klimmen en te zekeren, vooral bij langdurige activiteiten. Voor intensieve prestaties worden ultralichte klimhelmen aanbevolen. Fabrikanten gebruiken hiervoor vaak materialen zoals carbon of kevlar.
Kan ik mijn klimhelm gebruiken voor fietsen?
Klimhelmen zijn ontworpen om je hoofd betrouwbaar te beschermen tegen meerdere impacts. Ze beschermen tegen vallende stenen van bovenaf, maar ook bij frontale of zijwaartse botsingen met scherpe rotsen. Zo kan een klimtocht zelfs na een incident veilig worden voortgezet.
Fietshelmen daarentegen zijn eerder ontworpen voor eenmalige valscenario's. Ze zijn specifiek ontworpen om je hoofd te beschermen bij een harde val op een vlak oppervlak, zoals asfalt, en moeten na een zware impact onmiddellijk worden vervangen. Daarom raden we af een klimhelm als fietshelm te gebruiken.
Klimhelmen voor skitochten
Het is wel mogelijk om je helm te gebruiken voor zowel klimmen als skiën. Als je hiernaar op zoek bent, kies dan voor een helm met dubbele certificering, zoals de Petzl Meteor klimhelm.
Handige extra’s voor je klimhelm
Klimhelmen met lampbevestiging
Perfect voor als je bij schemering of in het donker moet afdalen.
Klimhelmen met vizier
Bescherm je ogen tegen steengruis, sneeuw of ijs met een helm zoals de Climbing Technology Galaxy, die je kunt uitbreiden met een transparant vizier.
Klimhelmen voor dames versus heren
Het grootste verschil tussen klimhelmen voor dames en heren zit in de maatvoering om rekening te houden met de verschillen in hoofdomtrek. Sommige fabrikanten bieden ook speciale damesmodellen aan, zoals de Petzl Borea, die achter een uitsparing heeft voor een paardenstaart. Dit zorgt voor meer draagcomfort, ook onder de helm.
De juiste maat en pasvorm
Een goed passende klimhelm die stevig en comfortabel op je hoofd zit is essentieel voor optimale bescherming. Meet je hoofdomtrek voordat je een helm koopt, en kies een model dat past bij jouw maat.
Bij het passen maak je eerst de binnenste verstelring los, zet je hem op en stel je hem in met het verstelmechanisme zodat hij stevig, maar nog steeds comfortabel zit. Als test beweeg je je hoofd snel naar links, rechts, achter en voor. Als de helm niet verschuift, heb je de optimale pasvorm gevonden. Sluit vervolgens de kinriem. Ook hier geldt: ze moeten stevig zitten, maar niet knellen.
Klimhelmen voor smalle hoofden
Bij een kleine hoofdomtrek of smal hoofd is het de moeite waard om een damesmodel te overwegen.
Klimhelmen voor grote hoofden
Helmen met een maat L of XL zijn geschikt voor grotere hoofden. Voor een nauwkeurige pasvorm is het handig om de beschrijving van elke klimhelm te bekijken. Hier vind je per maat de exacte hoofdomtrek.
Wanneer vervang je een klimhelm?
Een klimhelm moet worden vervangen als:
1. De helm beschadigd is: Helmen zijn ontworpen om je hoofd te beschermen tegen bijvoorbeeld vallende stenen. Bij een zware impact is het zelfs wenselijk dat de helm breekt om de energie beter te verdelen. Daarna moet je hem vervangen, ook als er geen zichtbare schade is.
2. De helm verouderd is: De levensduur van een helm wordt beperkt door het materiaal. Klimhelmen, ongeacht het type, zijn gemaakt van kunststof. Kunststoffen worden na verloop van tijd broos, onder andere door UV-licht. Dit vermindert de beschermende werking.
Fabrikanten vermelden doorgaans een datum tot wanneer de helm gebruikt kan worden. Als dit niet wordt vermeld, is het raadzaam om na ongeveer 4 tot 5 jaar een nieuwe klimhelm aan te schaffen, afhankelijk van hoe vaak je hem hebt gebruikt.
Bij Bergzeit vind je een breed assortiment aan klimhelmen voor dames, heren en kinderen. Of je nu een lichtgewicht klimhelm zoekt voor alpiene tochten of een hybride model voor allround gebruik, je vindt topmerken zoals Petzl, Mammut en Edelrid. Bestel vandaag nog jouw ideale klimhelm en ga veilig op avontuur!