- Klettersteig uitrusting
- Rugzakken & Tassen
- Basics
- Toerski uitrusting
- Freeride ski uitrusting
- Lawine uitrusting
- Reizen & Outdoor
- Klimuitrusting & Boulderuitrusting
- Trailrunning uitrusting
- Fiets uitrusting
- Licht & Elektronica
- Langlauf uitrusting
- Sneeuwschoenen & Sleeën
- Alpinisme & IJsklimmen
- Splitboard uitrusting
- Yoga & Training
- Telemark uitrusting
- Rolski\'s
Klettersteigsets: Waar moet ik op letten bij de aankoop?
Waar moet je op letten bij het kopen van een klettersteigset voor beginners? Waarom is een extra sling handig?
Complete sets = Klettersteigsets voor beginners
Elke klettersteigset is ongeveer even zwaar en gemakkelijk te gebruiken. Toch zijn er verschillen, vooral bij het gebruik van de klettersteig karabiners. We raden alle beginners aan om verschillende klettersteigsets voor de eerste tocht in een winkel te bekijken en er wat "droogoefeningen" mee te doen.
Als je als beginner drie vliegen in één klap wilt slaan en in één keer een klettersteig gordel, helm en klettersteigset wilt kopen, vind je hier bij Bergzeit ook complete instapsets.
Klettersteigset-configurator
Ervaren klettersteigers kunnen ook individueel met behulp van onze klettersteigset-configurator een complete set samenstellen, bestaande uit een klettersteigset, helm en gordel.
Klettersteigset met rustsling of sling
Vooral bij luchtige via ferrata’s raden we je aan, naast de klettersteigset een sling met karabiner aan je klimgordel te bevestigen. Met deze rustsling kun je jezelf extra beveiligen op moeilijke passages en om je armen te ontlasten, kun je er ook in gaan zitten. We raden hiervoor een sling van 60 cm aan.
Klettersteigset met touwrem of valdempers?
Deze vraag hoef je eigenlijk niet te stellen, want bijna alle klettersteigsets die op de markt zijn, hebben een valdempers. Slechts zelden vind je modellen met een touwrem of zogenaamde doorlooprem. Als je de keuze hebt, moet je zeker kiezen voor een model met valdempers, omdat deze meer homogene rem-eigenschappen heeft.
Daarnaast zijn er klettersteigsets zoals de Skylotec Rider 3.0, die naast de verplichte valdempers ook over een touwklem beschikt aan een van zijn lastarmen. Dit zorgt voor een verkorting van de valweg en vermindert het risico op letsels. Je moet echter wel het gebruik van deze unieke klem oefenen voordat je hem voor het eerst gebruikt.
Lichte klettersteigsets
Als je van plan bent lange, moeilijke en tijdrovende klettersteigen te doen, is het aanschaffen van een lichtere klettersteigset zeker de moeite waard. Daarom loont het de moeite om het gewicht te vergelijken - het gewichtsverschil tussen verscheidene modellen kan al snel 200 gram zijn. De prijs hangt daarbij slechts indirect samen met het gewicht.
Klettersteigsets met draaikoppeling
Goede en eenvoudige bediening is een van de prioriteiten voor klettersteigsets. Klettersteigsets met een “swivel” besteden hier ook aandacht aan. Deze tussen de bandvaldempers en bevestigingsarmen geplaatste koppeling zorgt ervoor dat de bevestigingsarmen niet in elkaar draaien. Klettersteigsets zoals de Kinetic Gyro Rewind Pro van Camp hebben zelfs een drievoudige draaikoppeling, waarbij beide lastarmen ook aparte koppelingen hebben.
Wat kost een klettersteigset?
Klettersteigsets kosten meestal tussen de 70 en 150 euro. Sommige modellen (bijvoorbeeld de Skylotec Rider 3.0-R) kunnen zelfs meer dan 200 euro kosten - afhankelijk van de complexiteit van de gebruikte beveiligingstechnologie. Dankzij de EN 958:2017-norm kunnen beginners niets verkeerds doen als ze een set voor minder dan 100 euro kopen. Want of ze nu goedkoop of duur zijn, alle sets moeten aan dezelfde veiligheidsvoorschriften voldoen!
Klettersteigsets voor zware vs. lichte personen
Over het algemeen geldt: klettersteigsets die voldoen aan de norm EN 958:2017 zijn goedgekeurd voor een lichaamsgewicht vanaf 40 kilogram en zouden daarom in principe ook lichte personen of volwassenen betrouwbaar moeten beschermen in geval van een val. De norm schrijft ook een maximumgewicht voor van maximaal 120 kilogram.
Daarom raden we zware mensen die zich in dit gebied bevinden aan om ...
- ... ervoor te zorgen bij een nieuwe aankoop dat het een product is dat is gecertificeerd volgens de norm EN 958:2017 en
- ... de fabrikantgegevens van de betreffende klettersteigset te controleren voordat je hem koopt, om er zeker van te zijn dat het product het betreffende lichaamsgewicht dekt.
Klettersteigsets voor kinderen
Sommige fabrikanten hebben klettersteigsets in hun assortiment waarvan de karabiners speciaal zijn ontworpen voor kleine kinderhanden - zoals Skylotec met de Skysafe Sam. Er is echter geen aparte norm of iets dergelijks die al geschikt is voor lichaamsgewichten onder de 40 kilogram.
Het is dus aan te raden om kinderen pas vanaf ongeveer 40 kilogram lichaamsgewicht mee te nemen op een klettersteigtocht - dit gewicht bereiken meisjes en jongens meestal rond de tien jaar.
LET OP: Als je een kind meeneemt op een klettersteigtocht, moet je het altijd extra zekeren om bedieningsfouten uit te sluiten. Deze aanpak raden we ook aan bij beginners.
Duurzaamheid van klettersteigsets
Na een val waarbij de bandvaldempers zijn geactiveerd, moet een klettersteigset worden vervangen. Als de valdempers bij een val echter niet zijn geactiveerd, moet je zeer zorgvuldig controleren of de demper niet op een andere manier is beschadigd. Vaak hebben ze kleine beschadigingen opgelopen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. In geval van twijfel is het beter om de set te vaak dan te weinig te vervangen.
Als je alleen maar licht in de klettersteigset hebt gezeten, is hergebruik meestal zonder problemen mogelijk.