- Fiets uitrusting
- Rugzakken & Tassen
- Reizen & Outdoor
- Licht & Elektronica
- Basics
- Trailrunning uitrusting
- Klimuitrusting & Boulderuitrusting
- Klettersteig uitrusting
- Alpinisme & IJsklimmen
- Yoga & Training
- Toerski uitrusting
- Freeride ski uitrusting
- Lawine uitrusting
- Langlauf uitrusting
- Sneeuwschoenen & Sleeën
- Splitboard uitrusting
- Telemark uitrusting
- Rolski\'s
Fietshelm: Maat, pasvorm en de juiste bepaling van de maat
Een goed passende fietshelm is essentieel voor jouw veiligheid én comfort op de fiets. Of je nu in de stad fietst, sportief onderweg bent op de racefiets of offroad gaat met de MTB: de juiste maat, pasvorm én functies maken het verschil.
Om de juiste maat te bepalen heb je een meetlint of een touwtje en een meetlat nodig. Plaats het meetlint ongeveer twee vingers boven je wenkbrauwen om je hoofd en meet de volledige omtrek van je hoofd. Vergelijk de meten omtrek met de maattabel van de fabrikant om jouw helmmaat te vinden.
Pasvorm: Hoe moet een fietshelm zitten?
De pasvorm van een fietshelm bepaalt of hij je optimaal beschermt in geval van een val. Een goed passende helm mag geen drukpunten veroorzaken, moet strak zitten zonder te knellen en niet wiebelen of verschuiven. Vooral bij de slapen en achterkant van je hoofd is een goede pasvorm belangrijk. [Textumbruch]Test de pasvorm altijd samen met je zonnebril of sportbril om te controleren of er geen drukpunten ontstaan. Met (klittenband) uitneembare binnenpads kun je de pasvorm nog fijner afstellen.
Fietshelmen met vizier: comfortabel en praktisch
Een fietshelm met vizier biedt vooral bij zonnig weer voordelen, omdat je ogen ook zonder zonnebril beschermd worden tegen de zon. Het vizier dient niet alleen als zonwering, maar biedt ook bescherming bij tegenwind, stof of lichte regen. Vooral stads- en trekkingfietsers waarderen deze extra functionaliteit en het comfort van vizierhelmen. Bij wielrennen wordt een vizier minder vaak gekozen vanwege het gewicht en de aerodynamica.
Een extra voordeel: veel vizierhelmen hebben verwisselbare of afneembare vizieren, zodat je ze flexibel kunt aanpassen aan jouw behoeften en de omstandigheden.
Fietshelmen met verlichting: veilig in het donker
Bij schemering, duisternis of slechte zichtomstandigheden is het belangrijk dat je goed zichtbaar bent op de fiets. Naast de standaard fietsverlichting bieden helmen met geïntegreerde verlichting extra veiligheid. Merken zoals Uvex, Alpina en Giro hebben fietshelmen met ingebouwde LED-verlichting, die zowel als achterlicht als – zoals bij de Escape MIPS helm van Giro – als voor- en achterlicht dienen. Deze helmen zijn vooral handig in de wintermaanden, wanneer het vroeg donker wordt. Voor forenzen die vaak in de schemering fietsen, zijn ze een waardevolle investering.
Fietshelmen met MIPS: extra hoofd- en hersenbescherming
Steeds meer fietshelmen zijn voorzien van een klein geel label met de tekst MIPS. Dit staat voor het „Multi-Directional Impact Protection System“. Dit innovatieve systeem beschermt je hoofd beter bij valpartijen met een roterende impact van de kracht. Dit type impact komt vaak voor bij ongevallen en vormt een aanzienlijk risico voor hersenletsel. Fietshelmen met MIPS-technologie zijn beschikbaar in alle categorieën, van racefiets- en MTB-helmen tot fullface-modellen.
Insecten- en regenbescherming
Veel fietshelmen hebben handige functies zoals geïntegreerde insectennetten in de ventilatieopeningen, die je beschermen tegen vervelende insecten. Regenbescherming is daarentegen meestal geen standaardfunctie. In onze webshop vind je geschikte regenhoezen die je fietshelm én hoofd droog houden
Fietshelmen met kinbescherming: maximale veiligheid voor MTB’ers
Fullface-modellen of integraalhelmen met kinbescherming zijn vooral populair bij downhill-, enduro- en all-mountain-fietsers. Ze bieden extra bescherming voor je kin, kaak en gezicht én zijn vaak goed te combineren met een sportbril of goggle. Dit zorgt bij deze sporten voor de nodige extra bescherming.
Hoe lang gaat een fietshelm mee?
Een fietshelm moet na elke val vervangen worden, zelfs als er van buitenaf geen schade zichtbaar is. Ook zonder valpartijen moeten helmen na ongeveer vijf jaar vervangen worden, omdat UV-straling en temperatuurschommelingen het materiaal verzwakken. De productiedatum staat meestal aan de binnenkant van de helm vermeld.
Conclusie: de juiste fietshelm kiezen
Een goede fietshelm:
- Zit comfortabel en zonder drukpunten
- Past perfect bij jouw rijstijl en gebruik
- Biedt zichtbaarheid, bescherming én gemak
- Is uitgerust met slimme functies zoals vizier, verlichting of MIPS
Bekijk nu het uitgebreide aanbod fietshelmen op bergzeit.nl – van stadsfietshelm tot MTB-model – en vind de fietshelm die jou veilig en stijlvol op weg helpt!