- Basics
- Rugzakken & Tassen
- Toerski uitrusting
- Freeride ski uitrusting
- Lawine uitrusting
- Reizen & Outdoor
- Klimuitrusting & Boulderuitrusting
- Trailrunning uitrusting
- Fiets uitrusting
- Licht & Elektronica
- Langlauf uitrusting
- Sneeuwschoenen & Sleeën
- Alpinisme & IJsklimmen
- Splitboard uitrusting
- Yoga & Training
- Klettersteig uitrusting
- Telemark uitrusting
- Rolski\'s
Skistokken voor freeriders en alpinisten: Aluminium vs. Carbon
Voor skistokken geldt over het algemeen: hoe lichter en steviger, hoe beter. Aluminium en koolstofvezel zijn hier de twee gebruikelijke materialen voor de schacht. Aluminium is relatief stijf en robuust en bovendien goedkoper om te produceren, waardoor aluminium skistokken vaak de voordeligste optie zijn. Ze zijn bovendien goed bestand tegen beschadigingen door skikanten en scherpe voorwerpen, wat aluminium stokken populair maakt onder freestylers, die vaker vallen. Een aluminium stok kan gemakkelijk verbogen worden, maar vaak kun je hem weer terugbuigen naar de oorspronkelijke vorm.
Carbon daarentegen is elastischer en vervormt niet. Dit materiaal ontziet de polsen bij het gebruik van de stok en springt tot een zekere belasting terug naar zijn rechte vorm. Carbon kan echter gaan rafelen of beschadigd raken door scherpe randen, waardoor carbon skistokken vooral gebruikt worden door toerskiërs en reguliere alpinisten, aangezien de belasting bij deze groepen doorgaans niet zo extreem is en het gewichtsvoordeel bijzonder aangenaam is.
Telescoopstokken voor skiën
Naast het materiaal is ook de constructie van de skistok belangrijk voor de stabiliteit. Voor toerskiërs en freeriders zijn er telescopische skistokken met een verstelbare lengte. Hiermee kun je de stok tijdens het stijgen verkorten en voor steile passages zelfs in je rugzak opbergen. Voor de afdaling stel je de stok eenvoudig weer in op de juiste lengte. De verstelling werkt met een draaivergrendeling of een klemsysteem.
Draaivergrendelingen zijn licht en compact, maar gevoeliger voor slijtage en kunnen door draaibewegingen loskomen. Klemsystemen zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd en zijn nu bijna net zo compact en licht als de draaivarianten. Moderne klemsystemen zijn bovendien eenvoudig te bedienen, zelfs met skihandschoenen.
Door de bewegende onderdelen zijn telescopische skistokken over het algemeen gevoeliger voor schade dan vaste stokken. Vooral bij versleten draaivergrendelingen kan de stok tijdens intensief gebruik op een harde ondergrond in lengte verschuiven.
Handgrepen en -materialen
Naast materiaal en constructie zijn de handgrepen het belangrijkste onderscheidende kenmerk van skistokken. De meest voordelige alpineskistokken hebben vaak plastic handgrepen, maar hoogwaardige rubber- of schuimmengsels bieden meer comfort en goede grip. Toerstokken hebben vaak verlengde grepen, zodat je de stok bij het oversteken van een helling lager kunt vasthouden. Kurkgrepen zijn comfortabel zonder handschoenen en ideaal voor zonnige tochten in het voorjaar.
Lussen en het Leki Clip-systeem
Ook de polslussen van skistokken verschillen. Ideaal zijn zachte, flexibele lussen die gemakkelijk vast te pakken zijn en niet tegen de hand drukken. Het Leki Clip-systeem is bijzonder comfortabel en handig: hierbij zit de lus aan de handschoen vast en kan deze eenvoudig met de duim losgekoppeld worden van de stok. Dit systeem kan letsel voorkomen, omdat de lus loslaat bij sterke belasting als de stok vast komt te zitten.
Hoe lang moeten skistokken zijn?
110, 120 of 125 centimeter? Als je de juiste skistok hebt gevonden, moet je nog de juiste lengte kiezen. Er zijn twee gebruikelijke methoden om dit te bepalen, met extra richtlijnen in de onderstaande tabel.
- Controle met skistok: Ga rechtop staan, draai de stok om en pak deze net onder de schotel vast. Als je elleboog nu in een rechte hoek staat, is de lengte van de stok goed.
- Vuistregel zonder skistok: Vermenigvuldig je lengte in centimeters met 0,7 om de ideale skistoklengte te berekenen.
Skistoklengte op basis van lichaamslengte
Lichaamslengte in centimeters | Skistoklengte in centimeters (richtlijn) |
155 | 108,5 |
160 | 112 |
165 | 115,5 |
170 | 119 |
175 | 122,5 |
180 | 126 |
185 | 129,5 |
190 | 133 |
De beste manier om de juiste skistoklengte te bepalen, vooral bij online bestellingen, is door beide methoden te combineren. Bekend is dat er variatie bestaat in lichaamsverhoudingen, waardoor het nuttig is om eerst de lengte te berekenen en deze later met een fysieke skistok te verifiëren.
De lengte van je skistokken hangt ook af van je persoonlijke voorkeur en het type skiën. Freestylers kiezen vaak voor kortere stokken voor meer bewegingsvrijheid in de lucht, terwijl een iets langere skistok handig kan zijn in diepe sneeuw.