Favoriete categorieën
- Basics
- Rugzakken & Tassen
- Toerski uitrusting
- Freeride ski uitrusting
- Lawine uitrusting
- Reizen & Outdoor
- Klimuitrusting & Boulderuitrusting
- Trailrunning uitrusting
- Fiets uitrusting
- Licht & Elektronica
- Langlauf uitrusting
- Sneeuwschoenen & Sleeën
- Alpinisme & IJsklimmen
- Splitboard uitrusting
- Yoga & Training
- Klettersteig uitrusting
- Telemark uitrusting
- Rolski\'s
De juiste skihelm voor jouw avontuur
Je bent je aan het voorbereiden op je volgende skivakantie, en terwijl de voorpret stijgt, controleer je je uitrusting. Eén essentieel item mag absoluut niet ontbreken: een skihelm. Deze beschermt niet alleen je hoofd bij een val, maar biedt ook bescherming tegen kou, wind en sneeuw tijdens je afdalingen.
Waarom is een goed passende skihelm belangrijk?
De sleutel tot veiligheid op de piste is de juiste pasvorm van je skihelm. Zorg ervoor dat de helm stevig op je hoofd zit zonder te verschuiven, maar ook niet te strak zit. Je hoofdomtrek (in centimeters) is hierbij essentieel. De meeste fabrikanten, zoals Alpina, POC, Uvex, Giro, Smith en Atomic, bieden skihelmen in maten zoals XS, S, M of L, gecombineerd met precieze maataanduidingen in centimeters.
Een goed passende skihelm zit comfortabel en blijft stevig op zijn plek, zelfs als je je hoofd beweegt. Kies bij voorkeur een opvallende kleur zoals blauw of groen om beter zichtbaar te zijn voor andere skiërs en snowboarders. De meeste skihelmen bieden niet alleen veiligheid, maar ook extra functies zoals oorkussens, een kinbescherming of een vizier.
Waar let je op bij de aanschaf van een skihelm?
Soorten skihelmen
- Hardshell skihelmen: Bieden maximale bescherming met een harde buitenschaal en een zachte binnenschaal van EPS-schuim. Ideaal voor wie maximale veiligheid zoekt.
- In-mold skihelmen: Lichter van gewicht door een geïntegreerde constructie. Deze modellen bieden minder ventilatie dan hardshells maar zijn comfortabel voor langere dagen op de piste.
In vergelijking met andere soorten helmen hebben skihelmen een uitgekiend klimaatsysteem dat je oren kan bedekken tijdens winderige afdalingen. Bij volledig gesloten helmen loopt de buitenschaal door aan de zijkanten, terwijl halfgesloten helmen het voorhoofd, de achterkant en de bovenkant van het hoofd beschermen. De meeste hardshell-skihelmen hebben een harde buitenschaal van materialen zoals carbon, ABS of polycarbonaat, met een zachte binnenlaag van EPS-schuim. Tussen ski- en snowboardhelmen zijn er weinig functionele verschillen; snowboardhelmen hebben echter vaak een uniek design of extra functies.
- Skihelm met oorkussens: Skihelmen met oorkussens zijn populair omdat ze bescherming bieden tegen kou en wind zonder je gehoor te beperken. In de lente, wanneer het warmer wordt, kun je bij sommige modellen de oorkussens eenvoudig verwijderen.
- Skihelm met kinbescherming: Deze variant is geschikt voor sportieve skiërs of kinderen. Meestal wordt een kinbescherming gebruikt bij volledig gesloten helmen in de racesport en bij freeriden. De zinbescherming beschermt niet alleen de kin, maar ook het hoofd, de oren, slapen en kaak van de skiër. Het beschermende element staat enkele centimeters van de kin af.
- Skihelmen met vizier: Wil je zo min mogelijk losse onderdelen meenemen of je skihelm met je gewone bril dragen, dan bieden skihelmen met vizier een optimale oplossing. De skibril is hier geïntegreerd. Je kunt het vizier eenvoudig omhoog klappen wanneer je het niet nodig hebt. Vaak worden deze helmen geleverd met twee verschillende vizieren, zodat je voorbereid bent op alle lichtomstandigheden. Een vizier sluit echter niet zo goed af als een skibril, waardoor rijwind onder het vizier kan komen en je ogen kunnen gaan tranen.
- Skihelmen met MIPS: Skihelmen met MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) bieden extra bescherming tegen rotatiekrachten bij impact, zoals een val, wat de kans op letsel verkleint. Dit innovatieve systeem bestaat uit een extra laag in de helm die de energie van schuine stoten vermindert. Een MIPS-helm herken je aan een geel cirkeltje met het MIPS-logo. SPIN is trouwens een andere technologie voor zijdelingse impactbescherming.
Hoe kies je de juiste maat skihelm?
Een skihelm moet met een open kinband comfortabel maar stevig zitten. Hij mag natuurlijk niet te strak zitten. Laat de helm een paar minuten op je hoofd zitten. Als je drukpunten voelt, probeer dan een ander model of een andere maat. Sommige skihelmen zijn bovendien verstelbaar, wat een betere pasvorm voor je hoofd mogelijk maakt.
Als je je hoofd schudt, mag de skihelm niet bewegen of verschuiven. Pas daarna de kinband aan en sluit hem. De sluiting moet aan de zijkant zitten, niet direct onder je kin. Hoogwaardige bekleding zorgt ervoor dat de kinband niet schuurt. Schuif de helm vervolgens met je handen zo ver mogelijk naar voren en naar achteren. Als de helm je zicht belemmert of zelfs helemaal van je hoofd schuift, is hij te groot!
Controleer tenslotte of de helm compatibel is met je bestaande of nieuwe skibril. De opening tussen helm en bril moet zo klein mogelijk zijn, anders kan de wind onaangenaam naar binnen waaien. Onze tip: koop een bril en helm van dezelfde fabrikant voor de beste compatibiliteit.
Wanneer moet je een skihelm vervangen?
Als vuistregel geldt dat je je skihelm na een zware val moet vervangen. Zelfs als de helm er onbeschadigd uitziet, kan de structuur zijn aangetast, wat bij een volgende val fataal kan zijn.
Vervang je skihelm ook als er scheuren of deuken zichtbaar zijn. Zelfs als je altijd veilig onderweg bent, worden skihelmen na verloop van tijd ouder. Afhankelijk van hoe vaak en onder welke omstandigheden je je skihelm gebruikt, moet je hem elke 3 tot 5 jaar vervangen.
Waarom wordt een skihelm plakkerig?
Als je je helm langere tijd niet hebt gebruikt, kunnen de weekmakers in het gebruikte plastic oplossen, waardoor de helm plakkerig aanvoelt. Dit gebeurt vooral bij soft-touch oppervlakken van zacht plastic. Je kunt de aangetaste plekken voorzichtig behandelen met aceton, nagellakremover, siliconen, reinigingsalcohol of alcoholvrije ruitenreiniger. De textuur en het uiterlijk worden hierdoor echter wel beïnvloed. Ben je niet tevreden met het resultaat, dan zul je helaas een nieuwe helm moeten aanschaffen.
Met deze tips vind je gegarandeerd de perfecte skihelm voor jouw wintersportavontuur. Kies een helm die past bij je stijl, comfort en veiligheidsbehoeften, zodat je met een gerust hart de piste op kunt!