Regenjas vs. Hardshelljas: Wat zijn de verschillen?
Over het algemeen kunnen wind- en waterdichte jassen in drie categorieën worden ingedeeld:
Lichtgewicht & ultralichte regenjassen
Lichtgewicht regenjassen bieden snelle bescherming tegen regen en weer tijdens een regenbui. Meestal zijn deze jassen erg dun en voorzien van minimale benodigdheden. Veel modellen zijn gemaakt van twee-, tweeënhalf- en soms zelfs driedubbele lagen laminaten, waarbij soms eigen membranen van de fabrikant worden gebruikt.
De definitie van een ultra lichte regenjas ligt bij trailrunning ongeveer tussen de 110 en 200 gram, voor wandelen en trekking tussen 280 en 320 gram. In tegenstelling tot lichtgewicht regenjassen hebben ultralichte jassen voor trailrunning niet voorzien van een capuchon, zakken of verstelmogelijkheden.
Klassieke allround regenjassen
Een allround regenjas moet alles kunnen. Hij beschermt betrouwbaar bij langdurig regenachtig weer en is op bijzonder slijtage gevoelige plaatsen (zoals de schouders) versterkt. Bovendien is hij robuust en houdt hij je ook bij regelmatig gebruik droog. Hij is geschikt voor outdooractiviteiten met een gemiddeld niveau, zoals wandelen, gewone bergtochten, fietstochten en wandelingen in de regen, evenals kortere trektochten, reizen en dagelijks gebruik.
Hardshelljassen voor extreme, hoogalpiene gebruik
Hardshelljassen in het high-end segment zijn ontworpen voor regelmatig gebruik onder zware omstandigheden. De buitenlaag is dienovereenkomstig robuust tegen slijtage. Met name plaatsen die regelmatig druk of wrijving ondervinden (zoals de schouders en heupen), zijn versterkt met slijtvaste materialen. Ze zijn geschikt voor gebruik op ijs, sneeuw en scherpe randen onder veeleisende, hoogalpiene omstandigheden zoals bijvoorbeeld op een hoogtetocht, tijdens het ijsklimmen of skitochten.
Regenjassen voor wandelen
Als je een regenjas zoekt om te wandelen en voor gematigde bergtochten, zijn de klassieke allround regenjassen geschikt. Ze bieden een bescherming die geschikt is voor het beoogde gebruik en betrouwbare, functionele materialen die aan de vereisten voldoen. Ze hebben meestal ventilatieritsen onder de armen, een verstelbare capuchon met klep en een verscheidenheid aan binnen- en buitenvakken.
Regenjassen voor fietsen
Als je op zoek bent naar een regenjas om te fietsen, hangt de eis aan de jas af van het voornaamste gebruik: heb je de regenjas voornamelijk nodig voor dagelijks gebruik, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer, dan hoeft het model niet per se ultralicht en compact verpakt te zijn. Een regenponcho is ook het overwegen waard voor dagelijks gebruik.
Daarentegen moeten regenjassen voor racefietsen en mountainbike regenjassen vooral klein en licht zijn, zodat je ze gemakkelijk kunt opbergen. Ze zijn steeds voorzien van ademende eigenschappen - of het nu voor dagelijks gebruik is of voor sport. Je regenjas om te fietsen moet van een verlengd rugpand zijn voorzien als bescherming voor de onderrug, evenals een verstelbare capuchon die geschikt is voor een fietshelm.
Regenjassen voor hardlopen
Regenjassen voor hardlopen of trailrunning moeten vooral drie eigenschappen hebben: ze moeten zo ademend mogelijk zijn, licht van gewicht zijn en dus compact verpakt kunnen worden, maar je toch betrouwbaar beschermen tegen wind en regen. Kenmerken zoals een capuchon, ritssluiting of geen ritssluiting, evenals voldoende ruimte om de regenjas indien nodig over de trailrunning rugzak te kunnen trekken, zijn een kwestie van smaak.
Hardshelljassen voor hoogtetochten, skitochten en bergbeklimmen
Als je vaak gaat skitoeren, hoogtetochten doet of aan alpinisme doet, moet je letten op robuuste materialen die dergelijke avonturen lang aankunnen. Hier komt de hardshelljas in beeld. Bij inspannende beklimmingen is het de moeite waard om bij de aankoop te letten op ademend vermogen en nuttige ventilatiemogelijkheden.
Bovendien moet je op het volgende letten:
- versterkingen op armen, schouders en heupen
- sneeuwvanger (bij gebruik in de sneeuw)
- in combinatie met klimgordel: langere snit en dubbele rits
- eventueel een helmcompatibele capuchon
- zakken met een hogere insteek (zolang er geen conflict is met de heup- of klimgordel)
- voldoende grote zakken om je skivellen op te bergen
Hardshelljassen voor ijsklimmen & alpinisme
Als je ook op zoek bent naar een robuuste hardshelljas voor ijsklimmen, moeten het formaat en het gewicht idealiter klein zijn. Tegelijkertijd moet de jas voor gebruik op rotsen of ijswanden volledige bewegingsvrijheid bieden en bestand zijn tegen contact met rotsen en ijs.
Daarnaast moet je ook letten op:
- een capuchon die geschikt is voor een helm en verstelbaar is
- de kraag mag niet te wijd zijn, maar moet wel bewegingsvrijheid bieden
- in combinatie met klimgordel: langere snit en dubbele rits
- versterkingen op bijzonder belaste plaatsen
Welke waterkolom heeft een regenjas nodig?
Deze vraag gaat vooraf aan een andere vraag, namelijk: Vanaf wanneer is een regenjas waterdicht? In Duitsland wordt kleding in categorie 3 (hoge eisen) vanaf een waterkolom van 1.300 millimeter als waterdicht beschouwd en mag dienovereenkomstig worden aangeduid. De Zwitsers zijn strenger: hier wordt kleding pas vanaf 4.000 millimeter waterkolom als waterdicht beschouwd.
Regenjassen voor buitensport en dagelijks gebruik hebben doorgaans een waterkolom tussen 10.000 en 30.000 millimeter. Hiermee doorstaan ze ook een zware storm of het gewicht van je rugzak.
Regenjas met 30.000 mm waterkolom: Wat betekent dat?
De waterkolom geeft aan welke waterdruk het bovenmateriaal van een regenjas kan weerstaan voordat water doordringt. De 30.000 millimeter waterkolom komt overeen met ongeveer 3 bar druk.
Regenjas of softshell?
Softshelljassen zijn geen uitgesproken regenjassen. Ze worden beschouwd als allrounders die bij goed tot licht wisselend weer meestal voldoende bescherming bieden en in vergelijking met een hardshell betere ademende eigenschappen hebben.
Regenjas of windbreaker?
Windbreakers of windjassen zijn lichte jassen die effectief beschermen tegen wind en lichte regenbuien. Ze passen bijna naadloos bij de lichte regenjassen, maar bieden geen volledige bescherming tegen regen. Windbreakers zijn meestal dunner, fijner en daardoor minder duurzaam. Daarentegen is het gewicht en formaat vaak slechts een fractie van een regenjas.
Hoe herken ik duurzame regenjassen?
In de Bergzeit Shop zijn regenjassen met duurzame kenmerken dienovereenkomstig aangeduid. Op de respectievelijke productdetailpagina vind je onder het tabblad Duurzaamheid alle groene keurmerken en onderscheidingen die het betreffende product heeft op het gebied van mens, milieu en dier. Hieronder valt bijvoorbeeld of de regenjas zonder het gebruik van PFC of andere schadelijke stoffen is geproduceerd, of deze gerecyclede materialen bevat of dat deze onder eerlijke arbeidsomstandigheden is geproduceerd.