Welke eigenschappen moet een wandelbroek hebben?
Waterdichte wandelbroeken: bestaan die?
Als je droog op je bestemming wilt aankomen tijdens nat wandelweer, dan neem je beter een regenbroek mee van waterdicht, ademend materiaal die als aanvulling dient op je wandelbroek. Zo krijg je betrouwbare bescherming tegen nattigheid tijdens buien en langdurige regen. Als je de broek niet alleen wilt dragen tijdens het wandelen, maar ook op andere momenten wilt kunnen gebruiken, dan is een ademende en waterdichte outdoorbroek voor heren of dames misschien precies wat je nodig hebt.
Als je wilt dat je wandelbroek niet waterdicht is, maar alleen waterafstotend is en lichte regen tegenhoudt, raden we je aan om onze winkelfilter "Eigenschappen" te gebruiken, waarmee je snel en gemakkelijk alle modellen van waterafstotend materiaal kunt bekijken. Het voordeel van waterafstotend materiaal is dat deze wandelbroeken aanzienlijk beter ademen dan waterdichte modellen.
Wandelbroeken met afneembare broekspijpen
Bij wisselvallige omstandigheden komen wandelbroeken met afneembare broekspijpen, ook wel afritsbroeken genoemd, goed van pas. Met behulp van een ritssluiting kun je de lange broekspijpen eenvoudig verwijderen en indien nodig weer bevestigen. Deze zijn dus ideaal voor lange trektochten of meerdaagse tochten zoals een trektocht in de Alpen, en bij wisselende temperaturen.
Wandelbroeken of wandelleggings?
Als je wat betreft comfort graag kiest voor wandelbroeken met een elastische tailleband, dan raden we je de uiterst comfortabele leggings aan, bijvoorbeeld van Maier Sports, Dynafit of Bergans. Ben je geen fan van tights en leggings, maar hecht je toch waarde aan een comfortabele elastische tailleband bij je wandelbroek, dan kun je via onze winkelfilter "Kenmerken" alle broekmodellen met "elastische tailleband" vinden. Merken zoals Mammut of Salewa combineren hierbij een ontspannen pasvorm en veel draagcomfort.
Wandelbroeken voor de zomer
Als je in de zomer op pad bent op plaatsen waar ook op grotere hoogte nog warme temperaturen heersen, kun je op zoek gaan naar lichte, korte wandelbroeken. Hier geldt natuurlijk dat de eisen van de tocht niet per se de betere bescherming van een lange broek vereisen. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur zijn functionele capri leggings ook het overwegen waard tijdens zomertochten. Als je op zoek bent naar een lange broek voor warme omstandigheden, moet je kijken naar lichte en luchtige materialen. Sneldrogende kunststofbroeken en sportieve tights komen hier in aanmerking, evenals modellen van een katoen-polyester mix zoals bijvoorbeeld G-1000 van Fjällräven, dat - afhankelijk van de uitvoering - ook betrouwbare bescherming biedt tegen insecten.
Wandelbroeken voor herfst en winter
Hoe lager de temperaturen worden tijdens je wandelingen of hoe hoger je de bergen in gaat, des te relevanter softshell broeken worden. De term softshell omvat een breed scala aan functionele materialen die, afhankelijk van de uitvoering, meer of minder winddicht en isolerend zijn.
Welke lengte moet ik kiezen bij wandelbroeken?
Over het algemeen bieden lange wandelbroeken betere bescherming tegen wondjes aan je benen, maar ook tegen zonnestraling tijdens veeleisende tochten in rotsachtig terrein. Je moet de lengte van de broek zo kiezen dat deze ongeveer bij de enkel of net eronder eindigt. De broek mag zeker niet zo lang zijn dat je op de broekspijpen trapt tijdens het wandelen. Dit kan in bepaalde omstandigheden zeker een veiligheids- of valrisico vormen. Voor eenvoudige tochten en zomerse omstandigheden zijn korte shorts ook geschikt in de bergen. Ze bieden een luchtiger draagklimaat dat op hete dagen gewoon logisch is, tenzij je grote temperatuurschommelingen verwacht. Als je echt zeker wilt zijn, kies dan voor een zip-off-model en stop de broekspijpen als een back-up plan in je rugzak.
Wandelbroeken in langere maten
Vrouwen en mannen met bijzonder lange benen kunnen bij het kiezen van de maat van hun wandelbroek letten op de vermelding "langere maat". Alle relevante modellen worden getoond door de winkelfilter "Maat".
Waarom heb ik een wandelbroek nodig?
In tegenstelling tot gewone broeken hebben wandelbroeken verschillende functionele eigenschappen die niet alleen van pas komen tijdens veeleisende wandeltochten, maar ook al bij eenvoudige dagtochten. Ademende en sneldrogende materialen zorgen bijvoorbeeld voor optimale vochtregulatie en een aangenaam lichaamsklimaat.Dankzij doordachte functionele details kunnen veel wandelbroeken ook op veelzijdige manieren worden gebruikt:
- Versterkte broekspijpuiteinden kunnen zelfs bestand zijn tegen de scherpe punten van stijgijzers.
- Boot Loc-haken waarmee je de broek aan je schoenen kunt vastmaken om omhoogschuiven te voorkomen.
- Een verstelbaar broekspijpuiteinde kan voorkomen dat sneeuw of grind je schoenen binnendringt.
- Zijdelingse ventilatieopeningen met gaas zorgen voor een goede luchtcirculatie.
- (Elastische) versterkingen bij de knieën en het zitvlak voor veelvuldig contact met rotsen.
- Voorgevormde knieën, elastische materialen of slimme details met elastische, ademende inzetstukken en kruisstukken voor onbeperkte bewegingsvrijheid.
- Insectbestendige stoffen voor tochten in gebieden met muggen en teken.